ervaringen als glasblazer

   Omdat ik in de glasstad Leerdam geboren ben, kwam ik als klein kind al in aanraking met glaskunst. Sindsdien wilde ik maar een ding worden als ik later groot zou zijn: glasblazer! Dus toen er op mijn zestiende een vacature vrij kwam, twijfelde ik geen moment en solliciteerde naar de functie van leerling glasblazer bij Royal Leerdam Crystal. Volgens de oude gilden ben ik daar opgeleid van leerling, via glasblazer, naar meesterglasblazer.                                                                       
                          

De laatste elf jaar bij Royal Crystal werkte ik als meesterglasblazer vooral in opdracht van ontwerpers en kunstenaars. Zij kwamen met hun tekeningen en ideeën, waarna ik mocht proberen die om te zetten in glasobjecten. Ik vond het geweldig! Ik merkte dat ik het meest plezier beleefde als ik uitgedaagd werd en me kon ontwikkelen.
 
Naast mijn werk volgde ik daarom een masterclass glasblazen in Lybster, Schotland. Ook wisselde ik ervaringen uit met
glasblazers uit Orrefors en Kosta Boda (zweden) en Novy Bor ( Ajeto)  en Nizbor (Tjechië).
Fantastisch vond ik het werken in de binnentuin van het Museum voor Schone Kunsten in Gent, tijdens de Gentse feesten.
 
In 2009 heb ik een aantal gastlessen glastechnieken gegeven aan De Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam.
 
Sinds oktober 2009 werk ik op freelancebasis in verschillende glasstudio's (o.a. in Het Nationaal Glasmuseum,  Van Tetterode , Vrij Glas en Het Glazenhuis (Lommel in België ). Op deze manier combineer ik het werken met ontwerpers en kunstenaars met het steeds verder ontwikkelen van mijn blaastechnieken.
 
Ik heb gewerkt in opdracht van o.a.: Siem van der Marel, Peter Bremers, Menno Jonker, Frans Molenaar, Sabine Linzen, Cees Dam, Simone van Bakel, Boris Sipek, Pieke Bergmans, Guido Geelen, studio Job, Barbara Nanning, Bibi Smit, Arnout Visser, Marouschka Metz, Jan Jansen, Sjaak Smetsers, Jelena Popadic, Saniye Bildricin, De makers van, Carina Riezebosch, Doc Visser, Jeroen van de Brug,  de studenten en leraren van de Design Academy in Eindhoven en nog meer.
 
De afgelopen tijd heb ik meerdere urnen gemaakt. Vaak gaat dit in nauwe samenwerking met nabestaanden. Ik vind het fijn om iets voor deze mensen te kunnen betekenen.
 
In 2011 werd het tijd om mijn eigen ideeën in glas om te zetten. Dit resulteerde in het project "Kei". De stukken van dit project zijn ondertussen te zien (geweest) in meerdere galeries en op de Glaskunstbeurs. Ik heb de smaak te pakken en ben nu bezig met een vervolg! Uiteraard blijf ik het combineren met het werken met ontwerpers en  kunstenaars.
 
In 2011 en 2012 heb ik praktijklessen glasblazen gegeven in opdracht van Vakschool Schoonhoven. Ook geef ik regelmatig workshops glasblazen en glasgieten. 
 
Door op verschillende plekken met verschillende mensen, zeer verschillende glasstukken te maken, blijft het glasblazen een avontuur!